luni, 14 iulie 2014

Calendarul ortodox, cum a aparut in Romania?

Calendarul ortodox sau gregorian si a fost mai intai adoptat in tarile catolice, pana sa fie introdus in cele crestin ortodoxe.
Calendarul, asa cum se prezinta astazi in traditia crestina romaneasca, a suferit numeroase modificari in timp. Iata cand a fost adoptat in tara noastra si de ce a fost nevoie de inlocuirea calendarului iulian, pe rit vechi!

Trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian

Calendarul ortodox de astazi este cel gregorian si cunoaste cea mai larga raspandire atat in randul tarilor catolice, cat si necatolice. Calendarul pe rit vechi era cel iulian, insa in 1582,  Papa Grigore al XIII-lea a decretat modificarea acestuia, din cauza ca anul mediu era mai lung decat anul astronomic.
Datorita faptului ca a fost primul care a facut aceasta propunere, noul calendar a primit numele de gregorian, iar varianta lui s-a pastrat pana astazi.

Romania, printre ultimele tari europene care au adoptat calendarul ortodox

Pana in anul 1918, cand a avut loc Marea Unire, calendarul ortodox sau gregorian era urmat doar in  anumite zone ale tarii – Transilvania si Bucovina.
Din nevoia de consolidare a noului stat unitar, dar si de limitare a repercusiunilor negative pe plan industrial si comercial ale folosirii ambelor calendare, pe 1 aprilie 1919, calendarul iulian (pe stil vechi) a fost inlocuit oficial cu cel gregorian in toate zonele tarii. Romania a fost printre ultimele tari europene care au trecut la noul calendar ortodox.

Trecerea de la un calendar la altul nu a fost lipsita de probleme, multe dintre regiunile tarii care urmau calendarul iulian manifestand dificultati in a se conforma versiunii pe stil nou.

Nu toate institutiile statului au adoptat calendarul ortodox pe stil nou in 1919. Surprinzator, Biserica Ortodoxa Romana a fost una dintre institutiile statului care au opus reticenta, din cauza problemelor de ordin dogmatic.

Abia in urma conferintei de la Constantinopol din 1923, BOR s-a conformat schimbarii si a acceptat  inlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu